Datum start:

za 15 juni

07:00 uur

Datum eind:

za 15 juni

00:00 uur

Vogelexcursie.

KNNV afd. Vriezenveen.

Vogelexcursie Oldambt - De Dollard - Eemshaven in Oost-Groningen. Vertrek: 07.00 uur vanaf het Manitobaplein te Vriezenveen.


Deze zaterdag naar een nieuw vogelgebied voor de K.N.N.V.: Oost - Groningen!
Naar het gebied dat nu het Oldambt heet. Het is een fusie van de gemeenten Scheemda, Winschoten en Reiderland.
Het is een uitgestrekt akkerbouwgebied waar vele soorten graan worden verbouwd.
Ze zeggen ook wel de graanschuur van Nederland. En daar is het ons nu net om begonnen. Want de roofvogel die daar bijna jaarlijks tot broeden komt is de Grauwe kiekendief. Als vereniging deze dag op zoek naar deze prachtige roofvogel die zijn nest op de grond tussen de granen maakt. Door de succesvolle broedsels van de afgelopen jaren zijn er ook jongen gezenderd die bijna het jaar rond worden gevolgd. Zodoende weet men exact waar ze verblijven. Vooral belangrijk in de overwintergebieden in Afrika, daaruit kan informatie verkregen worden over wat daar moet worden gedaan om de vogel er een betere biotoop te geven. Om te overleven en vet reserves op te bouwen voor ze naar ons land gaan om te broeden.
Uiteraard wordt gekeken naar akkervogels waar het over het algemeen slecht mee gaat volgens de nieuwe Sovon Atlas. Denk maar eens aan Geelgors, Veldleeuwerik en Kneu om maar enkelen te noemen.
En dan is het maar een klein eindje naar de Dollard voor een bezoek aan vogelkijkhut de “Kiekkaste”: de hut op palen in de kwelder. Hier zijn vele steltlopers te observeren. Daarna een kijkje bij de Punt van Reide aan de mond van de Dollard.
Als de tijd het dan nog toelaat nog naar de Eemshaven, meestal ook een plek voor wat bijzondere soorten. Al met al een drukke en interessante vogelkijkdag die alleen maar leuker wordt als er vele soorten gespot worden.
Dus ga mee met deze mooie excursie naar een stukje ondergewaardeerd Nederland.
Vertrek: 07.00 uur vanaf het Manitobaplein te Vriezenveen.
Terug: ongeveer tegen 18.00 uur (maar kan iets later worden).
Meenemen: eten en drinken voor de gehele dag, verrekijker, vogeltelescoop, vogelboek en goed schoeisel.


Locatie: Manitobaplein Vriezenveen

Manitobaplein Vriezenveen
Manitobaplein 1
7670 AB
Vriezenveen
0546-840840

Organisator: KNNV afd. Vriezenveen

KNNV afd. Vriezenveen
De Nachtegaal 11
7671 WD
Vriezenveen
0546-563237